Je hebt alles onder controle op jouw park, gasten zijn tevreden en je hebt niks te klagen over het aantal boekingen. Niks aan de hand zou je zeggen, alles loopt op rolletjes. Toch is het belangrijk om als bedrijf altijd verder te kijken naar volgende, nieuwe stappen. Dankzij ons product en onze klantenkring komen wij bij ontzettend veel parken over de vloer. Vandaar dat wij denken een mooie lijst te hebben kunnen samenstellen. In deze lijst lees je 10 ideeën om de volgende stap te zetten met jouw vakantiepark of camping!

1. Receptieloos inchecken

Sommige parken zweren erbij, en andere willen graag het persoonlijke contact met hun gasten behouden: receptieloos inchecken. De gast download de app van jouw park en kan deze tegelijkertijd gebruiken als sleutel voor het gehuurde huisje. De slagboom gaat open op kentekencheck en de gast kan zo doorrijden. Zoals we al aangaven is dit voor sommige parken het droomscenario en voor andere juist een doomscenario. Toch hoeft het receptieloos inchecken niet ten koste van het persoonlijk contact te gaan. In plaats van het contact vóór de receptiebalie kun je nu bijvoorbeeld medewerkers langs laten gaan bij gasten. Dit zal een aangename ervaring voor hun zijn en je krijgt tegelijkertijd toch even de gasten te spreken.

Overstappen op receptieloos inchecken is best een investering. Nieuwe sloten op de verhuuraccommodaties, een nieuw slagboomsysteem, klantreis helemaal opnieuw inrichten, et cetera. Maar met deze ontwikkeling ben je wel helemaal klaar voor de toekomst! 

Bedrijven die je hierbij kunnen helpen: Cat Control

Vakantiepark cat control

2. Begin een bezorg/afhaal service

Op vakantie wil iedereen natuurlijk lekker verwend worden. Het kunnen bestellen van eten en drinken helpt hier zeker bij! Gasten willen niet koken op vakantie ze, ze willen genieten van hun vrijheid en elke seconde optimaal genieten. Om je gasten hierin te ondersteunen kun je een bezorg/afhaal service beginnen. Broodjes, drankjes, snacks, BBQ pakketten, gourmet pakketten en nog een hoop andere dingen willen mensen graag bestellen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Door het beginnen van zo’n service wordt niet alleen de klanttevredenheid beter, je kunt ook nog wat bijverdienen.

Veel parken en campings hebben al een eigen restaurant, snackbar of supermarkt. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de producten online aanbieden en de shop promoten. Hierbij kun je bijvoorbeeld de Keyplan Webshop Module gebruiken. Deze is speciaal gemaakt voor de recreatiebranche.   

Bedrijven die je hierbij kunnen helpen: Diverse kassasystemen, Keyplan Webshop Module

webshop module

3. Zorg voor kindervermaak

Het is een zeer bekende uitspraak: als de kinderen het naar hun zin hebben, hebben de ouders dat ook. Of dat in alle gevallen zo opgaat weten we niet, maar wat vakanties betreft klopt dit redelijk vaak wel. Het is dus een goed idee om ervoor te zorgen dat kinderen zich goed kunnen vermaken bij jou op het vakantiepark of op de camping. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt hier eigenlijk zo ver ingaan als je zelf wilt.

Zet bijvoorbeeld een eigen animatieteam op. Dit klinkt heel groots, maar kan eigenlijk al bestaan uit één iemand die bijvoorbeeld op woensdag en zaterdag activiteiten onderneemt met de kinderen op het park. Wil je geen extra medewerker aannemen? Dan kun je natuurlijk ook een speeltuin neerzetten. Plezier gegarandeerd. Een iets kleinere investering, waar ook veel kinderen blij van worden is bijvoorbeeld het plaatsen van speelgoed, skelters of andere dingen om mee te spelen. Laat hier vooral je eigen creativiteit op los. En vergeet vooral de omgeving niet waarin je je bevindt. Een strand, weiland of bos bieden leuke mogelijkheden voor thema’s en activiteiten.

vakantiepark facility management informatie systeem

4. Werk aan duurzaamheid

Duurzaamheid, een onderwerp dat ondertussen misschien wel je strot uit komt. Een woord dat vaak gebruikt wordt omdat het ‘erbij hoort’. Toch weten we allemaal dat dit steeds belangrijker wordt. Met een paar kleine aanpassingen doe je weer helemaal mee met deze trend. Of nou ja, trend. Dit is wel een erg langdurige trend. Maar waar begin je? Is vaak de grote vraag.

Er zijn natuurlijk ontelbare oplossingen, wij zullen er een paar voor je opnoemen. Afval scheiden tot in perfectie (gasten dit natuurlijk ook laten doen), afwasbare bekers gebruiken in plaats van kartonnen, zonnepanelen gebruiken voor de stroom op het park, regenwater opvangen om de toiletten door te spoelen of papier gebruik verminderen door meer online te gaan werken.

Bedrijven die je hierbij kunnen helpen: Keyplan

FMIS

5. Kijk met een kritische blik naar je website

Voor veel parken en campings is dit toch wel de plek waarop de meeste boekingen binnenkomen. Zorg er dus voor dat je website er optimaal bijstaat. Dit kun je natuurlijk volledig uitbesteden, maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen of die je samen met de ontwikkelaar kunt oppakken. Een website is nooit af. Hieronder vind je in een aantal bullet points waar je op moet letten voor een top website.

  • Een perfecte boekingsstraat, test deze ook regelmatig
  • Genoeg informatie om alle gasten te helpen bij hun vragen
  • Een uitstraling die past bij je park (andere lettertypes en afbeeldingen doen wonderen)
  • Leuke extra’s zoals een virtuele tour, downloadbare kleurplaten of een kleine quiz
  • Een goede vindbaarheid, zowel middels advertenties maar ook via blogs

En er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Zorg er in ieder geval voor dat de informatie op je website altijd up-to-date is. En heb je dan nog tijd over, ga dan lekker teksten schrijven. Landingspagina’s, blogs, artikelen. Elk stukje tekst maakt je website weer beter vindbaar. Let er wel op dat er geen gebakken lucht op je website komt te staan, daar heeft niemand wat aan…

Bedrijven die je hierbij kunnen helpen: Reset

takenlijst app

6. Breid je verhuuritems uit

Een extra service die je breed kan invullen. Voor iedereen is er wel een passend verhuuritem. Met deze verhuuritems doe je niet alleen de gasten een plezier, je kan er ook nog is een leuk extraatje mee verdienen. Veelvoorkomende items zijn bijvoorbeeld het verhuren van fietsen, een BBQ, gourmet of bolderkarren. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van het verhuren van surfborden, een bootje of een elektrische step.  Ook hierbij is de ligging van het park dus weer belangrijk. In een bosrijke omgeving ga je natuurlijk geen surfbord verhuren.

Naast ‘tastbare’ dingen verhuren kun je natuurlijk ook diensten aanbieden. Een tour door de omgeving bijvoorbeeld of een leuke speurtocht voor kinderen. Dingen die voor jou heel normaal kunnen zijn, kunnen voor iemand uit een andere omgeving heel bijzonder zijn. Maak daar gebruik van! Dat zijn dingen die gasten gaan doorvertellen aan anderen op hun kringverjaardagen.

verhuuritems

7. Organiseer een evenement

Een bruisend park wordt vaak gezien als een leuk park. Door de meeste mensen tenminste. Een goede manier om je park bruisend te maken is door het organiseren van een evenement. Dit kan heel groots, maar natuurlijk ook heel klein. Het leuke van een evenement is dat je hier ook de mensen die vlakbij het park wonen kunt uitnodigen. Zo bouw je hier ook een extra goede relatie mee op, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is.

Evenementen zijn er in allerlei soorten en maten. Bedenk goed wat past bij de doelgroep van jouw park. Je kunt bijvoorbeeld een zomer- of lentefeest geven. Of een leuk feest met kerst of sinterklaas. Voor elke tijd van het jaar is er wel iets. Een toernooi bijvoorbeeld met daarin een bepaalde activiteit of een mini beurs met een bepaald thema. Zoals je leest: genoeg opties.

vakantiepark facility management informatie systeem

8. Ontdek de online wereld van sociale media

Een wereld die veel bedrijven al hebben ontdekt, maar toch is het vaak nog een ondergeschoven kindje. Onthoud dat iedereen tegenwoordig op sociale media zit, en dus ook jouw gasten. De vraag is niet of je ze gaat bereiken middels sociale media, maar hoe je ze gaat bereiken.

Naast consistent relevante posts plaatsen zijn er ook andere manieren om online succesvol te zijn. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een influencer, die een nachtje op jouw park komt slapen en daarover berichten deelt. Dit hoeven geen influencers te zijn met tonnen volgers, juist de influencers met minder volgers zijn waardevol dankzij hun hechte band met hun volgers. Ook samenwerkingen met andere bedrijven kunnen waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een leverancier van jouw bedrijf. Misschien kun je hier een leuke winactie mee opzetten.

Bedrijven die je hierbij kunnen helpen:  Prosuco

sociale media Keyplan

9. Lanceer je eigen app

Een minder voor de hand liggende keuze, maar wel eentje die steeds populairder wordt: een eigen park app lanceren. Deze app kun je vaak zien als een welkomstboekje, animatieprogramma, website en receptie in één. In deze apps kun je bijvoorbeeld ook de webshop module en de publieke meldingspagina van Keyplan verwerken. Zo til je gastvriendelijkheid echt naar een hoger niveau.

Er zijn diverse bedrijven die je goed kunnen helpen bij zo’n gasten app. Daarbij zijn er eigenlijk twee soorten appbouwers. De ene maakt echt alles custom naar persoonlijke wens en de ander werkt middels een vast template waarover je eigen ‘sausje’ kan worden gegooid. Deze twee manieren hebben natuurlijk allebei zo hun voordelen. De custom ‘variant’ is vaak wel het duurst.

Bedrijven die je hierbij kunnen helpen:  Great Stay App, WeMa Mobile

wema mobile

10. Facilitair management op een hoger niveau

Ook op het gebied van facilitair management zijn er waarschijnlijk nog meer stappen te maken dan je denkt. Denk bijvoorbeeld is bij jezelf na: hoe stuur jij nu taken naar medewerkers? Hoe houden jullie de onderhoudshistorie bij? En hoe zorgen jullie ervoor dat je legionella buiten de deur houdt?

Zomaar een paar vragen die beantwoordt kunnen worden met Keyplan. Keyplan is een FMIS (facilitair management informatie systeem) waarin je dit soort zaken kunt registreren. Elke medewerker krijgt in Keyplan een persoonlijke takenlijst en kan zo eenvoudig taken afronden. Op die manier heb je een mooi overzicht over de facilitaire gebeurtenissen. Hierdoor kun je uiteindelijk efficiënter en beter werken. Werken met Keyplan bespaard je tijd en verhoogd de kwaliteit.

Bedrijven die je hierbij kunnen helpen: Keyplan, uiteraard!

schoonmaak vakantiepark
takenlijst app

Demo aanvragen

Benieuwd wat Keyplan voor uw bedrijf kan betekenen? Vraag dan een vrijblijvende demo aan! We zullen dan z.s.m. contact met u opnemen.

Wil je meer info?